Sposób odchudzania popularny wśród światowych gwiazd show biznesu ( do jego stosowania przyznają się między innym Orlando Bloom, Dido, Natalie Portman ), którego twórcą jest Henry Pasternak. Połączył on w swojej metodzie sposób odżywiania z aktywnością fizyczną. A oto dlaczego dieta ta nazywa się dietą 5 czynników
- Program trwa 5 tygodni
- Należy spożywać 5 posiłków dziennie – taka liczba posiłków „podkręci „ nasz metabolizm, przy jednoczesnym zniwelowaniu uczucia głodu
- Każdy posiłek powinien zawierać 5 składników odżywczych (błonnik, zdrowe tłuszcze, węglowodany o niskim IG – indeksie glikemicznym, pełnowartościowe i niskotłuszczowe białko oraz napoje bez dodatku cukru, tj. herbata, kawa, woda mineralna w ilości minimum 2 litrów na dobę)
- Dopuszczalne jest 5 dni oszustwa (raz w tygodniu można sobie pozwolić na kontrolowane „pofolgowanie sobie” i lekkie odstępstwa od diety, oczywiście bez skrajnego obżarstwa)
- Przez 5 dni w tygodniu powinno się ćwiczyć przez 25 minut – nie są wymagane forsowne, długotrwałe treningi lecz ćwiczenia ogólnorozwojowe o umiarkowanym lub lekkim stopniu intensywności. Bez aktywności fizycznej strata zbędnych kilogramów jest znacznie utrudniona, co zostało już niejednokrotnie udowodnione.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
Wariant I: Omlet z 10 ubitych białek, wymieszanych z naturalnym serkiem homogenizowanym (ok. 100 g) lub serkiem ziarnistym, z dodatkiem warzyw np. kolorowych papryk oraz świeżych ziół (szczypiorek, koperak, natka pietruszki)
Wariant II: Jajecznica z 5 białek, pomidorów i chudej wędliny (2-3 plasterki)
Wariant III: tost francuski
Przekąska:
Wariant I: Koktajl z truskawek (szklanka) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
Wariant II : Serek wiejski (ok. 150 g), jabłko
Wariant III: Niskotłuszczowy jogurt naturalny (ok. 150g), nektarynka
Lunch:
Wariant I: Około 150 g piersi z indyka, sałatka z sałaty i pomidorków koktajlowych, kromka pieczywa razowego.
Wariant II: sałatka z gotowanego mięsa drobiowego (100g), pomidorów, 3 jaj, cebulki i świeżych ziół, z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek
Wariant III: 150 g polędwicy wołowej grillowanej, gotowane brokuły, sałatka z pomidorów
Podwieczorek:
Wariant I: sałatka owocowa
Wariant II: koktajl z owoców sezonowych lub mrożonych
Wariant III: sałatka z tuńczyka ( 80g tuńczyka, cebulka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek)
Kolacja:
Wariant I: 150 g piersi z kurczaka gotowane na parze z warzywami (marchewką, selerem, cukinią), 50g dzikiego ryżu
Wariant II: Łosoś pieczony na grillu ( 150 g), kalafior gotowany na parze, sałatka z pomidorów, 50 g pełnoziarnistego ryżu
Wariant III: kurczak po seczuańsku
Źródło: potreningu.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz